Szigorú óvintézkedésekkel indult a félév BME-n és Intézetünkben is

Tájékoztatás a tanfolyami résztvevők számára a járványhelyzet jelenlegi szakaszában.

Az Intézet, a Műegyetemi szabályok mentén  úgy alakította ki a 2020/2021. tanév őszi félévének rendjét, hogy a járványhelyzetben is megteremtse a biztonságos jelenléti oktatás feltételeit, felhasználva a tavaszi távolléti oktatás kedvező tapasztalatait.

Az intézkedések teljes részletességgel a www.bme.hu oldalon olvashatók.

A BME-n zárt térben mindenhol kötelező a maszkviselés, és ahol a feltételek megengedik, a másfél méter védőtávolságot is meg kell tartani.

Az új koronavírus-járvány kockázatának csökkentése és az egyetemi polgárok egészségének védelme érdekében követendő lépéseket rektori-kancellári együttes körlevél  foglalja össze. Az intézkedések összhangban vannak a 2020. augusztus 17-én megjelent, felsőoktatási képzés egészségügyi válsághelyzetben megszervezésére vonatkozó ágazati ajánlással.

A Műegyetem folyamatosan nyomon követi a szabályozás betartását, a járványhelyzet alakulását, és a hazai, valamint a nemzetközi felsőoktatási gyakorlatot, szükség esetén pedig további részletszabályok kidolgozásáról dönt. A BME-n plakátok is felhívják a hallgatók figyelmét az óvintézkedések betartásának fontosságára.

Főbb általános óvintézkedések:

  • A BME területére kizárólag a koronavírus-fertőzés tüneteit nem mutató, egészséges személy léphet be. Tünetek észlelése esetén az egyetem munkatársai közvetlen felettesüket értesítik haladéktalanul; A tanfolyami résztvevőket kérjük, hogy intézetünket az info@mti.bme.hu címen értesítsék.

 

  • A személyek közötti 1,5 méteres védőtávolság megtartása minden esetben kötelező, ahol ezt a fizikai feltételek megengedik.
  • A szájat és orrot egyaránt takaró védőmaszk a tanulmányi foglalkozások teljes időtartama alatt és az egyetem területén minden olyan helyen, helyiségben kötelező, ahol a legalább 1,5 méteres védőtávolság megtartása nem lehetséges. A maszkviselés ajánlott ott is, ahol lehetséges a védőtávolság megtartása. Kötelező maszkot viselnie mindkét félnek a hivatali ügyintézés során egyaránt, ha az ügyfél és a kiszolgáló azonos helyiségben van.
  • Gyakori szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés mellett a köhögési etikett fokozottan körültekintő betartása, illetve az arc felesleges érintésének kerülése is szükséges. Zárt térben figyelmet kell fordítani a folyamatos és rendszeres természetes szellőztetésre, ajtók, ablakok nyitására, ami a helyiséget használók kötelessége.
  • Az egyetem területén a jogszabályban meghatározott létszámot meghaladóan rendezvény nem tartható, de a szervezők biztonsági okokból ennél alacsonyabb létszámkorlátot is előírhatnak.
  • A rektori-kancellári együttes körlevél kötelező érvényű szabályozás, amelyet az oktató számon kérhet a hallgatókon, illetve a szabályozás be nem tartása esetén az oktató megtagadhatja a hallgató részvételét a foglalkozáson. Az előírásokat szándékosan megszegőket, illetve a másokat veszélyeztetőket fel kell szólítani az előírások betartására, ha ez nem vezet eredményre, akkor a Vagyon- és Intézménybiztonsági Osztályt értesíteni kell, akik a szükséges intézkedéseket megteszik.

 

  • A főbejáratokat és a nagy átmenő forgalmat bonyolító kapuk környezetét naponta több alkalommal fertőtlenítik, a bejáratoknál kézfertőtlenítő pontok is kialakításra kerülnek.

 

  • A távolléti oktatásra bármikor, időkiesés nélkül át tud állni az az Intézet

Szokásos elérhetőségeinken várjuk érdeklődéseiket és jelentkezéseiket tanfolyamainkra!